5 KEBAIKAN BACA BUKU SEBELUM ANAK TIDUR

Waktu sebelum tidur adalah waktu terbaik untuk bacakan buku untuk anak. Kenapa baca buku sebelum anak tidur bagus dijadikan amalan? Jom kita lihat 5 kebaikan baca buku sebelum anak tidur.

1. Bantu kembangkan daya imaginasi
Membaca dan bercerita kepada anak pastinya membantu untuk perkembangan imaginasi sihat. Kita akan membantu anak untuk berfikir dan berimaginasi dengan baik. Bantu anak berfikir jalan solusi kepada masalah yang dihadapi dan ini sebenarnya turut membuatkan kehidupannya akan lebih berwarna-warni.

2. Cipta saat-saat indah
Ianya ialah memori yang tenang dan pasti tidak akan dapat dilupakan. Menjadi ibu bapa pastinya kita mahu anak kita ingat bahawa kita sudah curahkan sepenuh perhatian dan kasih sayang kepada mereka. Saat-saat seperti inilah akan memautkan hati anak kepada kita.

3. Kebolehan berbahasa akan lebih mantap
Apabila kita membaca untuk mereka, kita sebenarnya sedang menanam benih-benih perkataan dan membantu untuk mereka lebih mudah untuk ingat. Lagi banyak ulang lagi bagus.

4. Merangsang otak anak
Dalam penceritaan penuh perasaan yang kita sampaikan. Pastinya akan terbit pelbagai persoalan dalam fikiran anak-anak. Lagi banyak kita membaca, lagi banyak soalan yang mereka ada. Maka lagi banyak jawapan yang akan mereka tahu dan ini buat otak mereka berkembang dengan baik.

5. Pandai dalam akademik
Pastinya teknik ini secara tidak langsung akan membentuk anak untuk jadi sangat pandai dan bijak. Mereka cinta dan suka untuk membaca. Maka ketahuilah membaca ialah jambatan kepada ilmu.

Selain itu ibu bapa juga harus memastikan buku yang akan kita bacakan untuk si kecil, pilihlah cerita yang pendek dan tidak membosankan, pilih buku dengan warna atau gambar yang menarik, masa bayi usia 4-6 bulan pilih material yang sesuai kerana usia tersebut bayi suka memasukan sesuatu ke dalam mulut. Sekarang ini dah banyak jenis buku menarik untuk ibu ayah membuat pilihan yang baik.

Semoga bermanfaat...

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *