7 PERKARA BIASA YANG BERLAKU BILA DAH ADA ANAK

Dulu sebelum ada anak banyak je masa untuk diri sendiri, tapi bila dah ada anak, masa banyak dengan anak je. Hidup berubah 360°. Nak buat apa mesti fikir anak dulu kan. Anak menjadi keutamaan sekarang.

1. NAK MAKAN SNEK KENA SOROK-SOROK

Bila dah ada anak, dah tak mudah nak makan snek. Tiap kali kita buka snek, mesti anak-anak mintak! Nak selamat, menyorok dalam bilik makan senyap-senyap. Kalau biar snek terbuka kat dapur, 5 minit dah licin anak-anak habiskan!

2. BILA TENGOK MOVIE, GENRE KENA BERUNSURKAN KANAK-KANAK. SEBAB MEREKA IKUT SEKALI!

Bila bawa anak ke panggung wayang ni, bukan boleh tengok movie sembarangan. Kena tengok genre movie yang bersesuaian dengan kanak-kanak. Dah tak boleh tengok filem romantik, kartun dan hiburan semestinya!

3. SEAT DALAM KERETA AKAN BERKURANG. SEBAB APA?

Siapa ada anak yang masih kecil, mesti perasan seat dalam kereta akan berkurang sebab ada kerusi bayi. Kalau ada satu anak tak apa lagi. Kalau dapat anak kembar? Alhamdulillah rezeki, tapi dua kerusi bayi dah tentu kat belakang…

Bila ada kawan atau ahli keluarga lain nak tumpang ke mana-mana, confirm tak muat. Kena tanggal dulu dan tinggalkan carseat di rumah jawabnya. Hehehe

4. PINGGAN DI RUMAH BANYAK ‘TERBANG’

Kalau sebelum kahwin dulu kumpul set pinggan mangkuk comel-comel nak pakai bila dah berkeluarga. Kini lain pula jadinya. Satu demi satu pinggan pecah sebab dibuat main anak. Nak marah tak sampai hati. Sabar je lah…

5. DULU MUNGKIN BOLEH TIDUR & BANGUN LEWAT. DAH ADA ANAK WAKTU TIDUR BERUBAH 360°

Masa masih belum ada anak bolehlah tidur lambat, layan movie sampai lewat malam. Dah ada anak ni, kena mandikan, susukan, dodoikan anak sampai tertidur… Jangan tak tahu, tengah malam pun anak nak susu tau!

Jadi, ibu bapa kat luar sana, sangat penting untuk merancang jadual harian supaya masing-masing tau tanggungjawab menjaga anak.. Janganlah abaikan pasangan dan biar si dia jaga anak seorang diri!

6. LAMAN SOSIAL MEDIA AKAN DIPENUHI GAMBAR ANAK

Kalau dah kahwin, automatik anda seakan ‘obses’ dengan anak dan upload gambar mereka ke dalam laman sosial media masing-masing. “Eh, anak I comel harini”, “Anak I pakai baju baru la harini nampak cute” adalah permulaan untuk anda upload gambar ke sosial media, kan?

7. RUMAH AKAN PENUH DENGAN PERMAINAN ANAK-ANAK

Jika dulu masa belum ada anak, anda pasti ada hobi mengumpul, buku, frame gambar dan sebagainya. Sekarang, sejak ada anak mesti banyak beli mainan untuk mereka kan? Nampak comel beli, nampak cute beli. Secara tak langsung boleh bagi mereka belajar, seronok meneroka dan sebagainya…

resource image from google.com

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *