MERANGSANG OTAK ANAK DENGAN CEPAT DENGAN PENGGUNAAN FLASHCARD YANG BETUL!

Kebelakangan ni ada yang menyalahkan flashcards sebagai penyebab masalah pembangunan anak. Mencuri zaman kegirangan mereka, anak dihadapkan flashcards 24jam. Tiada peluang meneroka dan bermain seperti fitrahnya. Benarkah?

Saya kongsikan sedikit pengalamani Puan Khadijah Tahirah Seikh Salim.. Mudah-mudahan ada yang mendapat manfaat. Beliau memulakan flashcards dengan anak ke-4. 

“Pada ketika itu Abdullah berusia 4 bulan. Sebelum bermain flashcards terlebih dahulu saya sedia maklum dengan beberapa prinsip berkaitan otak, serta terus belajar lagi dan lagi. Antaranya, yang paling terpahat di kepala saya ialah kata-kata Dr Glenn Doman, bahawa “BRAIN GROWS BY USE” Pembangunan anak ialah pembangunan otak, pembangunan otak ialah pembangunan fizikal.”


Ternyata otak anak membangun hanya jika digunakan! Anak perlu mendapat rangsangan dari semua sensorinya melalui penglihatan (visual), pendengaran (auditory), sentuhan (tactile), bau (olfactory), rasa (gustatory), vestibular (keseimbangan badan).

Maklumat-maklumat dari sensori dihantar ke otak, otak digunakan, dan seterusnya membangun.

Sehingga anak boleh menghasilkan penglihatan.

Menghasilkan perasaan.

Menghasilkan pergerakkan.

Menghasilkan pendengaran, bahasa dan bertutur.

Menghasilkan daya manipulasi, mengenggam, menulis, melukis.

 Mengenal bahaya, menyelamatkan diri dan berdikari.

Serta, kemuncaknya bila, penglihatan, pendengaran, pertuturan, pergerakkannya mentauhidkan Allah Taala.

Inilah matlamat kita ibu bapa Islam.

Setuju?

Faham akan prinsip ini, aktiviti yang kami buat berbentuk MENYELURUH. Seluruh SENSORI dan MOTOR Abdullah perlu dirangsang. Manakala bermain flashcards amatlah sedikit sebenarnya dari keseluruhan aktiviti seharian kami. Flashcards ialah kad yang dilayangkan dengan pantas, cepat, dan sekejap dihadapan anak. Kepantasannya 1 kad 1 saat. Untuk yang expert mereka lebih cepat dari ini. Kami bermula dengan kad “Dots Math” 5 kad untuk 3 sesi, masa diambil sekitar 15 saat sehari. Sehingga ke peringkat sedikit advance sekitar 45 saat SAHAJA sehari. Hidup kami bukan berkembang sekadar dengan beberapa keping kad. Banyak lagi yang kami lakukan bersama.


Apa yang ingin saya katakan disini, pengunaan flashcards mengikut cara permainannya yang betul, mengambil masa sekejap saja. Jauh lebih penting ibu ayah/pendidik memahami ilmu dan keperluan untuk otak anak membangun. Serta bentuk pengisian diberikan untuk anak sepanjang hari. Harapnya ini menjernihkan suasana. Tiada istilah flashcards digunakan 24jam. Anak yang dimainkan flashcards bermain dan meneroka seperti anak lain. Malahan yang membezakan ialah sebanyak mana PELUANG dan KEPERCAYAAN yang diberikan kepadanya.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *