• 203
    0

    "Anak orang lain dah ramai yang pandai membaca seawal 6 tahun." Pertanyaan ini lah yang selalu menjadi tanda tanya kepada semua ibu bapa yang mempunyai anak. Jom kita tengok. Macam mana cara mudah untuk ajar anak kita pandai membaca seawal umur 4-6 tahun. Q : Macam mana nak ajar anak membaca? A : Start je baca dulu. ...
  • 195
    0

    Bagaimana kita dapat merangsang kreativiti anak dengan berkesan?Ramai ibu bapa menginginkan anak yang kreatif dan pintar.Namun ramai dikalangan ibu bapa tidak sedar bahawa kreativiti itu tidak mungkin akan muncul dalam diri anak secara tiba-tiba.Kreativiti anak harus dirangsang supaya muncul. 7 aktiviti yang boleh dilakukan untuk merangsang dan memupuk kreativiti anak 1. Merangsang Kreativiti Anak dengan ...
  • 286
    0

    "Kantin ni tidak dapat menampung bilangan pelajar yang ramai, dah lebih 1,000 pelajar Tuan..""Ada ibubapa yang ambil video pelajar makan di tepi longkang & tular di media sosial. Tak membantu kami guru2 SKSU pun, malah merumitkan lagi keadaan.."Ini adalah keluhan seorang guru di SK Sungai Udang Melaka. Jadi, pihak PIBG SKSU melancarkan tabung dana untuk ...
  • 193
    0

    Kebanyakan ibubapa mengalami masalah ini. Bila anak mula ‘ketagih’ tonton TV, semua kerja tidak jadi. Sehinggakan sampai satu tahap di mana anak sudah pandai menjawab, “Kejap….. kejap…..” sambil matanya terus merenung skrin televisyen. Ada anak yang matanya ‘dekat’ sangat dengan TV. Sangat merbahaya kerana boleh menyebabkan rabun. Ini bukan soal Astro yang ada banyak rancangan ...
  • 206
    0

    Salah satu elemen yang penting dalam perkembangan bayi dan kanak-kanak ialah koordinasi mata-tangan (hand-eye coordination). Seringkali semasa memilih mainan, kita dapati antara fungsinya adalah untuk membantu perkembangan koordinasi mata-tangan.Koordinasi mata-tangan ialah proses di mana mata menyelaras aktiviti tangan. Apabila mata melihat sesuatu, isyarat maklumat dihantar dengan sangat pantas ke otak – otak tafsirkan tindakan dan ...
  • 204
    0

    “AYANG, RARA NANGIS TU.. CUBA CARIK VIDEO PAPE DEKAT YOUTUBE TU”“NAH SAYANG PHONE IBU, JANGAN KACAU IBU NAK BUAT KERJA NI”“NAH MAIN GAME KAT PHONE NI, NANTI BATERI HABIS BAGI MAMA BALIK TAU” Dialog diatas mungkin kedengaran biasa untuk anda dan mungkin dialog harian anda, tetapi sedarkah anda perkara diatas mungkin merosakkan anak anda. Kita ...
  • 240
    0

    Memupuk minat membaca mestilah bermula dari rumah. Rumah adalah syurga bagi keluarga. Memang teruja apabila melihat kanak-kanak seawal 3-4 tahun boleh membaca buku dengan cukup lancar. Zaman sekarang, tidak perlu tunggu sehingga anak pergi ke tadika. Semuanya boleh diajarkan di rumah. Mari kita lihat apa tips mudah ajar anak agar cepat membaca. 1 PILIH TEMPAT ...
  • 199
    0

    Para ibu bapa, jangan la menghalang anak-anak yang berumur bawah dari 7 tahun bermain ye. Banyak kelebihan yang terselit semasa mereka bermain. Meh baca kenali kepentingan dan kelebihan apabila anak-anak sedang bermain.Kepentingan bermain dari segi perkembangan kognitif adalah permainan membantu mempercepatkan kesediaan kanak-kanak untuk pembelajaran formal. Melalui bermain pada awal kanak-kanak akan dapat :  Memperkuatkan ...