SIKIT-SIKIT GADJET, SIKIT-SIKIT YOUTUBE, BURUK PADAHNYA!

“AYANG, RARA NANGIS TU.. CUBA CARIK VIDEO PAPE DEKAT YOUTUBE TU”


“NAH SAYANG PHONE IBU, JANGAN KACAU IBU NAK BUAT KERJA NI”


“NAH MAIN GAME KAT PHONE NI, NANTI BATERI HABIS BAGI MAMA BALIK TAU”

Dialog diatas mungkin kedengaran biasa untuk anda dan mungkin dialog harian anda, tetapi sedarkah anda perkara diatas mungkin merosakkan anak anda. Kita masih punya tangan kaki mulut telinga dan mata untuk menghiburkan mereka bukan? jadi cuba cari jalan lain selain daripada pemberian gadget.


Disini saya sertakan kesan buruk terhadap anak anda yang mungkin anda tidak akan sedar dalam tempoh jangka pendek tetapi kesan masa panjangnya akan merugikan waktu emas anak-anak anda!

1. RADIASI

Mengikut kajian, paparan radiasi dari gadget sangat berbahaya bagi kesihatan dan perkembangan anak. Radiasi gadget sangat berisiko mengakibatkan gangguan terhadap perkembangan otak dan sistem imun anak.

2. KETAGIHAN

Pengaruh gadget terhadap anak juga akan menyebabkan mereka ketagihan dan rasa bergantung. Hal ini akan memberi kesan negatif terhadap perkembangan fizikal anak anda. Mereka yang asyik bermain gadget biasanya akan lupa atau kurang berminat untuk makan sehingga kekurangan nutrisi. Ketagihana gadget juga akan menjadikan anak bersifat pendiam dan tidak suka bersosial.

3. MENGHALANG PERKEMBANGAN TUMBESARAN

Kanak-kanak yang terlalu bergantung dengan gadget cenderung mengalami kelewatan dalam proses perkembangannya. Kerana kanak-kanak ini tidak gemar bergerak dan melakukan aktiviti sehingga proses tumbesaran mereka menjadi lambat.

4. PENYAKIT MENTAL

Penggunaan gadget yang tidak terkawal dan berterusan boleh menjadi salah satu punca penyakit mental seperti tekanan, gangguan perasaan dan autism.

5. OBESITI

Kanak-kanak yang terlalu leka bermain gadget sangat berisiko memiliki berat badan yang berlebihan atau obesiti. Kerana mereka sangat kurang bergerak/mengeluarkan peluh dan membuatkan lemak mereka tidak terbakar dan menjadi punca kenaikkan berat badan secara berlebihan.

6. TIDUR TERGANGGU

Jangan berikan gadget pada anak anda pada waktu malam kerana boleh mengakibatkan waktu tidur mereka terganggu dan membantutkan perkembangan mereka. Bermain game atau menonton video pada waktu malam akan menyegarkan mata mereka sehingga tidak mahu tidur awal. Tahukah anda kanak-kanak perlu mendapatkan waktu tidur yang cukup bagi mendapatkan tumbesaran yang sempurna?

7. PENGARUH NEGATIF

Kadang-kadang mereka menonton video yang tidak sepatutnya tanpa kita sedari dan ada juga yang menonton aksi ganas seperti pergaduhan dan turut “mempraktikan” aksi itu diluar.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *