APAKAH KOORDINASI MATA-TANGAN?

Salah satu elemen yang penting dalam perkembangan bayi dan kanak-kanak ialah koordinasi mata-tangan (hand-eye coordination). Seringkali semasa memilih mainan, kita dapati antara fungsinya adalah untuk membantu perkembangan koordinasi mata-tangan.

Koordinasi mata-tangan ialah proses di mana mata menyelaras aktiviti tangan. Apabila mata melihat sesuatu, isyarat maklumat dihantar dengan sangat pantas ke otak – otak tafsirkan tindakan dan terus menghantar isyarat maklumat yang sangat pantas untuk tangan bertindak.

Proses ini berlaku dengan sangat pantas, dan ia kelihatan seperti sangat mudah. Tapi tidak bagi anak kecil yang baru belajar menggunakan tangan untuk pelbagai tujuan. Seringkali kita melihat anak tersilap letak, terbabas, terlepas dan sebagainya semasa menggunakan tangan. Ia bukan sesuatu yang disengajakan, tetapi koordinasi mata-tangannya masih dalam peringkat perkembangan.

Perkembangan ini jika tidak dirangsang dengan baik akan menyebabkan kesukaran menyelaras pergerakan, masalah keseimbangan, masalah memberi tumpuan mata pada pergerakan tangan semasa bermain serta kesukaran dengan tugas-tugas yang berkaitan pembelajaran seperti membaca dan menulis.

Sebagai ibubapa, kita hendaklah menggalakan proses ini berlaku dengan optimum sehingga, anak mempunyai koordinasi mata-tangan yang terbaik seterusnya dapat menjalani kehidupan seharian dengan lebih sempurna.

Diantara mainan yang dapat membantu perkembangan koordinasi mata tangan ialah:

Penta Fun House

Track Racer

Apa kata grab PENTA FUN HOUSE dan TRACK RACER masa sales ni, dapat harga superb JIMAT berganda tau semua.


Stok tak banyak TERHAD kepada 100 unit sahaja!

Harga asal RM 139.80


Harga Promosi BIG 2 SALE RM59.90 sahaja!

RM59.90 SAHAJA!

RM59.90


JIMAT RM79.90


Woow SUPERB JIMAT

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *